Telefon: +36 30 123 4567

Elérhetőségeink

Tel.:
+36-84/310-681
Fax:
+36-84/999-623
Email:
Cím:
8600 Siófok, Ipar u. 2.

Nyitva tartás

Hétfő:
7.00 - 16.00
Kedd:
7.00 - 16.00
Szerda:
7.00 - 16.00
Csütörtök:
7.00 - 16.00
Péntek:
7.00 - 16.00
Szombat:
8.00 - 12.00
Vasárnap:
Zárva

Homlokzati vakolatok


Kattincson a képre

MAGASTETŐ


Magastető hőszigetelés szarufák felett

A környezetvédelmi és energiabiztonsági szempontok szükségessé tették az energiatakarékos épületek építését. Így a tetőtér térelhatároló szerkezeteiben a hőszigetelés vastagsága a korábbi 5-8 centiméterről mára 16-20 centiméterre nőtt. A 7/2006 TNM rendelet alapján viszont 2021-tol csak közel zéró energiaigényű épületek kaphatnak használatba vételi engedélyt, így akár 25-30 cm vastag hőszigetelésre is szükség lehet.

Hőhidak a tetőtérben
A hőhidak – egyszeruen megfogalmazva − az épület határoló szerkezeteinek azon részei, ahol az általános felülethez képest jelentős energia tud távozni. Az ácsszerkezetű tetőknél a szarufák által, illetve a szarufák és a hoszigetelés közötti illesztési hézagok által okozott hoveszteség a 10-65 %-ot is elérheti. Ennek csökkentésére és a hoszigetelés vastagságának növelésére a mai tervezési-építési gyakorlat a szarufák alsó síkja elé, a belső burkolatot tartó lécváz közé beépített 3-5 cm kiegészítő hőszigetelést használ. Igazi megoldást azonban a „külso oldali” hoszigetelés ad.


Hőszigetelés a szarufák felett
A fent említett korszerű hőszigetelési előírásoknak még a szarufamagasság hőszigeteléssel való teljes kitöltésével sem tudunk eleget tenni. A fokozott komfort- és energiatakarékossági igényeknek a lakótér csökkentése nélkül csak a szarufák feletti hőszigeteléssel tudunk megfelelni. Erre a célra kiválóan alkalmazhatók a nagy szilárdságú, formatartó, méretpontos AUSTROTHERM MANZÁRD és AUSTROTHERM MANZÁRD GRAFIT® lépcsős élképzésű hőszigetelő táblák. Az MSZ EN 13163 szabvány szerint gyártott nagy szilárdságú expandált polisztirol lemezek minőségromlás nélkül tartósan elviselik a tető önsúlyát és a meteorológiai eredetű terheket. Az ellenlécet a hőszigetelésen keresztül kell korrózió álló rögzítőelem használatával a szarufákhoz erősíteni. Az ellenléc méretét, a rögzítőelemek kiosztását statikai számítással
kell meghatározni. Vasbeton szerkezetű magastető („koporsófödém”) esetében további előnyöket biztosít a ferde födémlemez külső oldalán elhelyezett AUSTROTHERM MANZÁRD GRAFIT® Ilyenkor a külső oldali  hőszigetelés fokozza a nagy hőtároló képességű vasbetonfödém kiváló hőcsillapítását, ami különösen
a nyári, kánikulai időszakokban biztosít kellemes közérzetet a tetőtérben.


AUSTROTHERM Manzárd GRAFIT magastető hőszigetelés


Lépcsős élképzésű GRAFIT® 150 minőségű hőszigetelő lemez, magastetők szarufák feletti hőszigetelésére.

A környezetvédelmi és energiabiztonsági szempontok szükségessé tették az energiatakarékos épületek építését. Így a tetőtér térelhatároló szerkezeteiben a hőszigetelés vastagsága a korábbi 5-8 centiméterről mára 16-20 centiméterre nőtt. A 7/2006 TNM rendelet alapján viszont 2021-tol csak közel zéró energiaigényű épületek kaphatnak használatba vételi engedélyt, így akár 25-30 cm vastag hőszigetelésre is szükség lehet. Ezt a szarufák közé azok korlátozott vastagsága miatt nem lehet elhelyezni, ezért célszerű a szarufák felett hőszigetelni. A szarufák feletti hőszigetelés egyik anyaga az Austrotherm Manzárd GRAFIT®.


FÖDÉM


Lépéshang szigetelés


Fűtött tereket elválasztó födémeket többnyire nem szükséges hőszigetelni. A zavartalan nugalom érdekében viszont fontos, hogy a födémek kopogóhang gátlása megfelelő legyen. Ezt az AUSTROTHERM lépéshang szigetelő lemezek segítségével lehet elérni.

Optimális lépéshang szigetelés


A zaj gyakran keseríti meg mindennapi életünket. Ahhoz, hogy nyugalomban élhessünk a saját lakásunkban, gondoskodnunk kell arról, hogy a nem kívánt hangok ne terjedjenek szét az épületben. Többszintes épületekben ahol kénytelenek vagyunk egymás felett élni, a lakótereket elválasztó födémet úgy kell kialakítani, hogy a lakók nyugalmát ne zavarja, ha felettük zajlik az élet.

Ha nincs a födémen hangszigetelés, úgy a járkálás és a székek, asztalok tologatása jól hallható lesz*. Ezt elkerülhetjük azzal, hogy a megfelelő vastagságú AUSTROTHERM AT-L lépéshang-szigetelő lemezt építünk a födémbe. A rugalmas lemezek hatékonyan csillapítják a kopogó hangokat, és ezzel jelentősen hozzájárulnak a lakás zavartalan nyugalmához.

Az AUSTROTHERM lépéshang szigetelő lemezek előnyei:

 • Zavartalan nyugalom a lakásban
 • Magas komfort a meleg padló révén
 • Költségtakarékos megoldás
 • Időtálló minőség


Austrotherm EPS AT-L2 lépéshangszigetelő lemez

Az AUSTROTHERM AT-L2 lépéshangszigetelő lemez a lakóépületek, irodák szállodák, kórházak, iskolák, bölcsődék, munkás- és diákszállók, illetve a velük azonos besorolású egyéb építmények úsztatott padlószerkezeteibe építhetők be. 

 

Austrotherm EPS AT-L4 lépéshangszigetelő lemez

Az AUSTROTHERM AT-L4 lemez mindazon épületeknél használható a padlók lépéshang-szigetelésére, ahol a hasznos teher értéke (MSZ 18021-1) a4,0 kN/m2-nél nem nagyobb. Így például tantermek, előadótermek, üzletek, éttermek, múzeumok, színházak.

Austrotherm EPS AT-L5 lépéshangszigetelő lemez

Az AUSTROTHERM AT-L5 lemez mindazon épületeknél használható a padlók lépéshang-szigetelésére, ahol a hasznos teher értéke (MSZ 18021-1) az 5,0 kN/m2-nél nem nagyobb.

Austrotherm GRAFIT L4 lépéshangszigetelő lemez

Az AUSTROTHERM GRAFIT® L4 lemez mindazon épületeknél használható a padlók lépéshang-szigetelésére, ahol a hasznos teher értéke (MSZ 18021-1) a4,0 kN/m2-nél nem nagyobb. Így például tantermek, előadótermek, üzletek, éttermek, múzeumok, színházak. Alkalmazásával hatékonyabb hőszigetelés érhető el.Austrotherm GRAFIT L5 lépéshangszigetelő lemez

Az AUSTROTHERM GRAFIT® L5 olyan szürke színű expandált polisztirol hőszigetelő lemez, amely különleges alapanyagának köszönhetően lényegesen alacsonyabb hővezetési tényezővel rendelkezik, mint a fehér színű változat. Egyéb műszaki paraméterei és alkalmazási területei megegyeznek az AUSTROTHERM AT-L5 jelű lépéshang-szigetelő lemezzel. Az AUSTROTHERM GRAFIT® L5 lemez mindazon épületeknél használható a padlók lépéshang-szigetelésére, ahol a hasznos teher értéke (MSZ 18021-1) 5 nem haladja meg az 5,0 kN/m2-t. Alkalmazásával hatékonyabb hőszigetelés érhető el.


AUSTROTHERM Peremszigetelő


A lépéshang-szigetelés, a padlófőtés és a padló hőszigetelés szakszerű kialakításának elengedhetetlen kelléke a falak mentén elhelyezett peremszigetelés. A kivitelezést egyszerűbbé és biztonságosabbá teszi a peremszigetelő tekercs. A polietilén alapú peremszigetelő sáv több típusánál az alsó 30 mm-es sávjában bemetszés van, ami megkönnyíti az elhelyezését. A padló-fal él mentén derékszögben behajtva elhelyezett peremszigetelő sávra kell a szigetelő lemezt elhelyezni. Nagyobb szerkezeti vastagságok esetén célszerű behajtás nélkül alkalmazni.


Padlófűtés


A „pogácsás” AUSTROTHERM padlófűtés rendszerlemez az MSZ EN 13163 szabvány szerint gyártott, korszerű hőszigetelő anyag, melynek speciális kialakítása lehetővé teszi a padlófűtés csövek rögzítőelemek nélküli, gyors, méretpontos elhelyezését. A felületből kiemelkedő „pogácsák” lehetővé teszik a cső fűtési hőszükségletnek megfelelő vonalvezetését. A csőtávolság 75 mm egész számú többszöröse (75, 150, stb.) lehet. A csövek alátámasztását szolgáló távtartó gondoskodik arról, hogy az esztrich  kellően körbefogja a fűtéscsöveket, ezáltal megfelelő legyen a hőleadás. A rendszerlemez 16-20 mm átmérőjű padlófűtés csövek rögzítésére alkalmas.


Kivitelezés


A csöveket a vonalvezetési terv szerint kíméletesen kell a pogácsák közé nyomni. Az esztrich vastagsága a cső felett legalább 45 mm legyen. A 30 mm vastag „pogácsás” lemez hővezetési tényezője a szokásos hőszigetelő anyaghoz (AT-N100) képest kb. 15%-kal kedvezőbb. Ha fokozni kívánjuk a hővédelmet, a rendszerlemez alá AUSTROTHERM AT-N100 táblát kell fektetni. Ebben a rétegben kell az egyéb (pl. elektromos) vezetékeket elhelyezni. Emeletközi födém esetén a lépészaj-szigetelést is meg kell oldani, amihez az akusztikai méretezés alapján meghatározott vastagságú AUSTROTHERM AT-L2 lemezt kell használni. Az AT-PE peremszigetelő sávot minden esetben legalább 1 cm-es vastagságban kell alkalmazni. A hajlékony fűtéscsövek fektetésénél ügyelni kell azok tervszerű elhelyezésére. A csöveket kíméletesen kell a „pogácsák” közé nyomni. A "fecskefarkas" elemkapcsolat révén a táblák szorosan illeszkednek és a fűtés szerelése közben nem mozdulnak el. Nincs szükség a padló hőszigetelésnél megszokott technológiai szigetelésre, mert a lépcsős élképzésű elemek illesztésébe nem tud lefolyni az esztrich, vagyis nem tud hőhíd kialakulni. A fektetés és a betonozás során különös figyelmet kell fordítani arra, hogy a lemez és a fűtéscső ne sérüljön meg.

A rendszerlemez lerakása után a fűtés szerelését és a betonozást a lehető leghamarabb el kell végezni, a termék és a fűtéscsövek sérülésének elkerülése végett. Amennyiben ez nem lehetséges, a felületet - különösen a közlekedési útvonalakon - pallóterítéssel védeni kell. A „pogácsák” közötti tér kitöltéséhez 10 liter/m2 esztrich többlettel kell számolni.

A padlófűtés rendszerlemez alkalmazásának előnyei:

 • Egyszerű, gyors kivitelezés
 • A fűtéscsövek külön rögzítést nem igényelnek
 • Hőhídmentes kapcsolat
 • Nincs szükség a technológiai szigetelése

   

Austrotherm padlófűtés rendszerlemez

A "pogácsás" AUSTROTHERM padlófűtés rendszerlemez speciális felületi kialakítása révén lehetővé teszi, hogy a padlófűtés csöveket rögzítőelemek nélkül, gyorsan, méretpontosan lehessen elhelyezni. A csövek alátámasztását szolgáló távtartó gondoskodik arról, hogy a fűtéscsövet az esztrich kellően körbefogja, így a hőleadás a lehető legjobb legyen.

 

Austrotherm EPS AT-N100 hőszigetelő lemez

Az AT-N100 anyagot olyan épületszerkezetekben lehet alkalmazni, ahol a termékkel szemben mechanikai igénybevétel lép fel, így például lapostetők, padlók hőszigetelése, födémek, hűtőterek hőszigetelésére alkalmazható. Lejtésképző és lejtéskorrekciós hőszigetelő elemek is készülnek az AT-N100 anyagból.


Austrotherm EPS AT-N150 hőszigetelő lemez

Az AT-N150 anyagot olyan épületszerkezetekben lehet alkalmazni, ahol a termékkel szemben nagyobb mechanikai igénybevétel lép fel, így például járható lapostetők, terasztetők, tetőparkolók, ipari padlók, járműterhelésnek kitett padlók hőszigetelése, hűtőterek hőszigetelésére alkalmazható. Lejtésképző és lejtéskorrekciós hőszigetelő elemek is készülnek az AT-N150 anyagból.

Austrotherm GRAFIT 100 terhelhető hőszigetelő lemez

Az AUSTROTHERM GRAFIT® 100 olyan szürke színű expandált polisztirol hőszigetelő lemez, amely különleges alapanyagának köszönhetően lényegesen alacsonyabb hővezetési tényezővel rendelkezik, mint a fehér színű változat. Egyéb műszaki paraméterei és alkalmazási területei megegyeznek az AUSTROTHERM AT-N100 jelű hőszigetelő lemezzel. Alkalmazásával hatékonyabb hőszigetelés érhető el.


Austrotherm GRAFIT® 150 terhelhető hőszigetelő lemez

Az AUSTROTHERM GRAFIT® 150 olyan szürke színű expandált polisztirol hőszigetelő lemez, amely különleges alapanyagának köszönhetően lényegesen alacsonyabb hővezetési tényezővel rendelkezik, mint a fehér színű változat. Egyéb műszaki paraméterei és alkalmazási területei megegyeznek az AUSTROTHERM AT-N150 jelű hőszigetelő lemezzel. Alkalmazásával hatékonyabb hőszigetelés érhető el.


Emeletközi födém


Régi épületek felújítása során gyakran előfordul, hogy a födémboltozatok feletti feltöltéseket - statikai okokból, vagy a padlószint változása miatt - el kell távolítani. Ennek pótlásához könnyű, szilárd, a helyszínen elkészíthető anyagra van szükség. Az AUSTROTHERM AT-KA  könnyűbeton adalékanyaggal készült beton erre ideális megoldást jelent. A könnyűbeton jó hőszigetelő-képessége révén biztosítja a lefelé hűlő födém megfelelő hővédelmét is. Ha a környező helyiségek hangvédelme ezt indokolja, a födémen AUSTROTHERM AT-L lépéshang-szigetelő anyag felhasználásával) úsztatott padlót lehet készíteni.


Kivitelezés


A feltöltés eltávolítása után a födémboltozat felületét portalanítani, majd bő vízzel nedvesíteni kell. A  könnyűbetont a megadott receptura alapján kell elkészíteni. Az elkészült beton - a teljes szilárdság eléréséig - utókezelést igényel.

Az AUSTROTHERM könnyűbeton adalékanyag alkalmazásának előnyei:

 • A beton elkészítéséhez csak cement és víz szükséges
 • Nagy vastagságban sem terheli a födémet
 • Jó a hőszigetelő képessége
 • Házilagosan is kivitelezhető

Zárófödém

Akár 25% energia megtakarítás is elérhető


Az AUSTROTHERM Padlap hőszigetelő elemek olyan kétrétegű, társított hőszigetelő táblák, melyeknek alsó rétege AT-N100 lépésálló polisztirol lemez, felső rétege pedig faforgácslap. Régi és új épületeknél egyaránt alkalmazható padlók, födémek hőszigetelésére. Az elemek csap-hornyos élképzésűek, így egy rétegben is hőhídmentes szigetelést adnak, és száraz technológiával szilárd járófelületet képeznek.

AUSTROTHERM Padlap padlás hőszigetelés

Az AUSTROTHERM Padlap hőszigetelő elemek olyan kétrétegű, társított hőszigetelő táblák, melyeknek alsó rétege AT-N100 lépésálló polisztirol lemez, felső rétege pedig faforgácslap. Régi és új épületeknél egyaránt alkalmazható padlók, födémek hőszigetelésére. Az elemek csap-hornyos élképzésűek, így egy rétegben is hőhídmentes szigetelést adnak, és száraz technológiával szilárd járófelületet képeznek.


TALAJJAL ÉRINTKEZŐ SZERKEZETEK


Lemezalap alatti hőszigetelés

Passzívház alapjainak hőszigetelése

Minden épületnél törekedni kell arra, hogy hőhídmentes szerkezeteket hozzunk létre, de a passzívházaknál különösen fontos ez. A hibátlan termikus burok kialakíásához szükség van arra, hogy az épületek alapjait is megfelelően szigeteljük. Erre egy jó módszer a sávalap alatti hőszigetelés, amikor az egész épület terhét a formahabosított Expert lemezek vagy az Extrudált XPS habok viselik.


Formahabosított termékek

Austrotherm EXPERT

Az új termékszabvány szerint gyártott AUSTROTHERM EXPERT® a korábbinál még nagyobb szilárdságú, speciális, expandált polisztirolhab anyagú, formahabosított hőszigetelő elem, amely különösen alacsony vízfelvétele és kitűnő mechanikai tulajdonságai révén alkalmas talajjal érintkező szerkezetek - talajon fekvő padló, pincefal - illetve lábazat külső oldali hőszigetelésére.

AUSTROTHERM XPS® Premium 30 SF

 

Az AUSTROTHERM XPS® Premium 30 SF rózsaszínű extrudált polisztirol hab. A zárt cellaszerkezetű anyag vízfelvétele elhanyagolhatóan kicsi, s így kiváló hőszigetelő képessége tartós nedvességhatás esetén sem romlik. Az épületek élettartama alatt az extrudált hab nagyon jó mechanikai tulajdonságai sem változnak. Az AUSTROTHERM XPS® termékek FCKW-t és HFCKW-t (halogénezett és részben halogénezett szénhidrogéneket, freonokat) nem tartalmaznak.

Az AUSTROTHERM XPS® Premium 30 SF fokozott hőszigetelő képességű termék.


AUSTROTHERM XPS® PLUS 30 SF

 

Az AUSTROTHERM XPS® PLUS 30 SF rózsaszínű extrudált polisztirol hab. A zárt cellaszerkezetű anyag vízfelvétele elhanyagolhatóan kicsi, s így kiváló hőszigetelő képessége tartós nedvességhatás esetén sem romlik. Az épületek élettartama alatt az extrudált hab nagyon jó mechanikai tulajdonságai sem változnak. Az AUSTROTHERM XPS® PLUS 30 SF termékek FCKW-t és HFCKW-t (halogénezett és részben halogénezett szénhidrogéneket, freonokat) nem tartalmaznak.

 

 

AUSTROTHERM XPS® TOP 30 GK

Az AUSTROTHERM XPS® TOP 30 SF rózsaszínű extrudált polisztirol hab. A zárt cellaszerkezetű anyag vízfelvétele elhanyagolhatóan kicsi, s így kiváló hőszigetelő képessége tartós nedvességhatás esetén sem romlik. Az épületek élettartama alatt az extrudált hab nagyon jó mechanikai tulajdonságai sem változnak. Az AUSTROTHERM XPS® TOP termékek széndioxid gáz habosításúak, így FCKW-t és HFCKW-t (halogénezett és részben halogénezett szénhidrogéneket, freonokat) nem tartalmaznak.

AUSTROTHERM XPS® TOP 30 SF

Az AUSTROTHERM XPS® TOP 30 SF rózsaszínű extrudált polisztirol hab. A zárt cellaszerkezetű anyag vízfelvétele elhanyagolhatóan kicsi, s így kiváló hőszigetelő képessége tartós nedvességhatás esetén sem romlik. Az épületek élettartama alatt az extrudált hab nagyon jó mechanikai tulajdonságai sem változnak. Az AUSTROTHERM XPS® TOP termékek széndioxid gáz habosításúak, így FCKW-t és HFCKW-t (halogénezett és részben halogénezett szénhidrogéneket, freonokat) nem tartalmaznak.

AUSTROTHERM XPS® TOP 30 TB SF

 

Az AUSTROTHERM XPS® TOP 30 TB termoplasztikusan kötött többrétegű, de homogén anyagú, nagy vastagságú rózsaszínű extrudált polisztirol hab. A zárt cellaszerkezetű anyag vízfelvétele elhanyagolhatóan kicsi, s így kiváló hőszigetelő képessége tartós nedvességhatás esetén sem romlik. Az épületek élettartama alatt az extrudált hab nagyon jó mechanikai tulajdonságai sem változnak. Az AUSTROTHERM XPS® TOP TB termékek széndioxid gáz habosításúak, így FCKW-t és HFCKW-t (halogénezett és részben halogénezett szénhidrogéneket, freonokat) nem tartalmaznak.


AUSTROTHERM XPS® TOP 50 SF

Az AUSTROTHERM XPS® TOP 50 rózsaszínű extrudált polisztirol hab. A zárt cellaszerkezetű anyag vízfelvétele elhanyagolhatóan kicsi, s így kiváló hőszigetelő képessége tartós nedvességhatás esetén sem romlik. Az épületek élettartama alatt az extrudált hab nagyon jó mechanikai tulajdonságai sem változnak. Az AUSTROTHERM XPS® TOP termékek széndioxid gáz habosításúak, így FCKW-t és HFCKW-t (halogénezett és részben halogénezett szénhidrogéneket, freonokat) nem tartalmaznak.

AUSTROTHERM XPS® TOP 50 TB SF

Az AUSTROTHERM XPS® TOP 50 TB termoplasztikusan kötött többrétegű, de homogén anyagú, nagy vastagságú rózsaszínű extrudált polisztirol hab. A zárt cellaszerkezetű anyag vízfelvétele elhanyagolhatóan kicsi, s így kiváló hőszigetelő képessége tartós nedvességhatás esetén sem romlik. Az épületek élettartama alatt az extrudált hab nagyon jó mechanikai tulajdonságai sem változnak. Az AUSTROTHERM XPS® TOP TB termékek széndioxid gáz habosításúak, így FCKW-t és HFCKW-t (halogénezett és részben halogénezett szénhidrogéneket, freonokat) nem tartalmaznak.AUSTROTHERM XPS® TOP 70 SF

Az AUSTROTHERM XPS® TOP 70 rózsaszínű extrudált polisztirol hab. A zárt cellaszerkezetű anyag vízfelvétele elhanyagolhatóan kicsi, s így kiváló hőszigetelő képessége tartós nedvességhatás esetén sem romlik. Az épületek élettartama alatt az extrudált hab nagyon jó mechanikai tulajdonságai sem változnak. Az AUSTROTHERM XPS® TOP termékek széndioxid gáz habosításúak, így FCKW-t és HFCKW-t (halogénezett és részben halogénezett szénhidrogéneket, freonokat) nem tartalmaznak.

AUSTROTHERM XPS® TOP 70 TB SF

Az AUSTROTHERM XPS® TOP 30 TB termoplasztikusan kötött többrétegű, de homogén anyagú, nagy vastagságú rózsaszínű extrudált polisztirol hab. A zárt cellaszerkezetű anyag vízfelvétele elhanyagolhatóan kicsi, s így kiváló hőszigetelő képessége tartós nedvességhatás esetén sem romlik. Az épületek élettartama alatt az extrudált hab nagyon jó mechanikai tulajdonságai sem változnak. Az AUSTROTHERM XPS® TOP TB termékek széndioxid gáz habosításúak, így FCKW-t és HFCKW-t (halogénezett és részben halogénezett szénhidrogéneket, freonokat) nem tartalmaznak.


Talajon fekvő padló hőszigetelés

Amit nem lehet utólag szigetelni


A homlokzat és a tető megfelelő mértékű hőszigetelésének szükségszerűségét nem kell magyarázni, azt azonban kevesen tudják, hogy egy épület teljes energiaveszteségének közel 20%-a a talaj felé adódik át. Célszerű tehát, hogy ebbe az irányba is megfelelő nagyságú ellenállást állítsunk a hőáram útjába. Egy talajon fekvő padló esetében a határolószerkezet általánosan a következő rétegekből áll:

- burkolat;

- ágyazóréteg;

- aljzatbeton;

- technológiai fólia;

- hőszigetelés;

- vízszigetelés;

- aljzatbeton;

- tömörített homokos kavicságy;

-termett talaj.

A fenti rétegrendben a hőszigetelés a talajban lévő nedvességhatástól védve helyezkedik el, tehát az MSZ 7573 számú, az EPS termékek beépítéséről rendelkező szabvány szerint normál terhelés (lakóépület) esetén legalább EPS 100 jelű termékosztályú polisztirolhabot (AUSTROTHERM AT-N100) kell beépíteni.

Amennyiben a normál terheknél nagyobb hasznos terhelésnek kell megfelelnie a padlószerkezetnek (közösségi épületek, gépjármű parkolók, raktárak, ipari csarnokok, hűtőházak), minden esetben statikai számítás alapján kell kiválasztani a terhelésnek megfelelő nyomószilárdságú polisztirolhabot (AT-N150; AT-N200; vagy AUSTROTHERM XPS) és méretezni a rákerülő teherelosztó vasbetonlemezt.

Austrotherm EPS AT-N100 hőszigetelő lemez

Az AT-N100 anyagot olyan épületszerkezetekben lehet alkalmazni, ahol a termékkel szemben mechanikai igénybevétel lép fel, így például lapostetők, padlók hőszigetelése, födémek, hűtőterek hőszigetelésére alkalmazható. Lejtésképző és lejtéskorrekciós hőszigetelő elemek is készülnek az AT-N100 anyagból.

Austrotherm GRAFIT 100 terhelhető hőszigetelő lemez

Az AUSTROTHERM GRAFIT® 100 olyan szürke színű expandált polisztirol hőszigetelő lemez, amely különleges alapanyagának köszönhetően lényegesen alacsonyabb hővezetési tényezővel rendelkezik, mint a fehér színű változat. Egyéb műszaki paraméterei és alkalmazási területei megegyeznek az AUSTROTHERM AT-N100 jelű hőszigetelő lemezzel. Alkalmazásával hatékonyabb hőszigetelés érhető el.

Austrotherm EPS AT-N150 hőszigetelő lemez

Az AT-N150 anyagot olyan épületszerkezetekben lehet alkalmazni, ahol a termékkel szemben nagyobb mechanikai igénybevétel lép fel, így például járható lapostetők, terasztetők, tetőparkolók, ipari padlók, járműterhelésnek kitett padlók hőszigetelése, hűtőterek hőszigetelésére alkalmazható. Lejtésképző és lejtéskorrekciós hőszigetelő elemek is készülnek az AT-N150 anyagból.


Austrotherm GRAFIT® 150 terhelhető hőszigetelő lemez

Az AUSTROTHERM GRAFIT® 150 olyan szürke színű expandált polisztirol hőszigetelő lemez, amely különleges alapanyagának köszönhetően lényegesen alacsonyabb hővezetési tényezővel rendelkezik, mint a fehér színű változat. Egyéb műszaki paraméterei és alkalmazási területei megegyeznek az AUSTROTHERM AT-N150 jelű hőszigetelő lemezzel. Alkalmazásával hatékonyabb hőszigetelés érhető el.

Austrotherm EPS AT-N200 terhelhető hőszigetelő lemez

Az AT-N200 anyagot olyan épületszerkezetekben lehet alkalmazni, ahol a termékkel szemben különösen nagy mechanikai igénybevétel lép fel, így például járható lapostetők, terasztetők, zöldtetők, tetőparkolók, járműterhelésnek kitett padlók, ipari padlók hőszigetelése, hűtőterek hőszigetelésére alkalmazható. Lejtésképző és lejtéskorrekciós hőszigetelő elemek is készülnek az AT-N200 anyagból.


Pincefal külső oldali hőszigetelése

A talajban levő szerkezetek hővesztesége ugyan kisebb, mint az időjárás viszontagságainak közvetlen kitett más épületrészeké, de a hőszigetelésnek teljes körűnek kell lennie, így a talajjal közvetlenül érintkező szerekzeteknél sem lehet elhanyagolni.

Ha a pincében kialakított helyiségek huzamos emberi tartózkodásra vannak szánva (vendégszoba, hobbyszoba, konditerem stb.) úgy az építés során már gondoskodnunk kell a pincefal hőszigeteléséről is. Az utólagos hőszigetelés - bár lehetséges -, mindig költségesebb, mint a megfelelő időben elvégzett munka. A speciális terület viszont különös képességű anyagokat igényel: csak nagy mechanikai szilárdságú, alacsony vízfelvételű, időtálló anyagok jöhetnek szóba a pincefal hőszigetelésére.


Az AUSTROTHERM EXPERT alkalmazásának előnyei

 • Kitűnő hőszigetelő képesség
 • Nagy mechanikai szilárdság
 • Megvédi a vízszigetelést a sérülésektől
 • Egyszerű, gyors kivitelezés

LAPOSTETŐ

Lapostető - egyhéjú melegető

 

Az ún. „lapostetőket” szerkezeti kialakításuk szerint többfajta csoportba soroljuk. Az egyik ilyen csoport az egyhéjú melegtetőké, amelyek elvi rétegfelépítése a következő:

felületvédelem, leterhelő réteg, használatot biztosító réteg;
csapadékvíz-szigetelés;
gőznyomás-kiegyenlítő réteg;
hőszigetelés;
páravédelmi réteg;
lejtéstadó réteg.
teherhordó födémszerkezet.


Lejtésképzés

Ahhoz, hogy a betervezett vízszigetelő lemez hosszú távon is kellő biztonsággal is betöltse feladatát az adott rétegrendben, megfelelő mértékű lejtéssel kell rendelkeznie.

 Az igazi megoldást a fenti esetekben az AUSTROTHERM lejtésképző expandált polisztirolhab tábla (AT-LK) jelenti, amely a súlycsökkentés mellett a tető hőszigetelő-képességének igazán jelentős javítását úgy éri el, hogy kiküszöböli a helyszíni, nedves technológia minden hátrányát.

Az 1,0 m x 1,0 m méretű, az MSZ EN 13163 szabvány szerint gyártott lejtésképző polisztirolhab táblák többféle minőségben készülnek. Nem járható tetőkre az AT-N100, járható tetőkbe, hasznosított tetőkbe, zöldtetőkbe a terheléstől függően az AT-N150 vagy AT-N200 típusú termékek építhetők be. A táblák minimális vastagsága 2,0 cm, mint indulási vastagság. A táblák felületén kialakított lejtés értéke – figyelembe véve az Épületszigetelők, Tetőfedők és Bádogosok Magyarországi Szövetsége által kidolgozott és kiadott „Tetőszigetelések tervezési és kivitelezési irányelvei”-ben foglaltakat – legalább 2,5 %. (Ha bármely okból a tető lejtése a fenti értéket nem éri el, akkor az különleges szerkezetnek minősül, és ennek megfelelő ellensúlyozó megoldást kell alkalmazni, pl.: rétegszám, anyagvastagság, átfedés növelése, nagyobb teljesítőképességű anyag alkalmazása.)

Fokozott hőszigetelési igény esetén lehetőség van grafit adalékos hőszigetelő anyagok alkalmazására, amivel a szigetelő réteg vastagságát is csökkenteni lehet. A szürke színű hőszigetelő anyagok alacsonyabb hővezetési tényezője különösen előnyös lehet abban az esetben, amikor az attika fal nem elég magas.


AUSTROTHERM Lejtésképzés

Lapostetők kialakításánál ügyelni kell arra, hogy a vízszigetelés a szerkezet típusa szerint olyan minimális lejtéssel bírjon, ami biztosítja a csapadékvíz elvezetését a tetőről. Erre kiválóan alkalmasok az AUSTROTHERM lejtésképző elemek,melyek pontos tetőalaprajz alapján konszignációs lista és fektetési terv szerint kivitelezve megbízható, könnyű, jó hőszigetelő képességű megoldást anak erre a kérdésre.

Az 1,0 m x 1,0 m méretű lejtésképző polisztirolhab táblák többféle minőségben készülnek. Nem járható tetőkre az AT-N100, járható tetőkbe, hasznosított tetőkbe, zöldtetőkbe a terheléstől függően az AT-N150 vagy AT-N200 típusú termékek építhetők be.


Fordított tető

Lapostetők hőszigetelésére kétféle módszer ismert: az egyenes és a fordított rétegrend. Előbbinél a vízszigeteléssel védjük meg a hőszigetelést a nedvesség káros hatásától, és a csapadékvíz elleni szigetelés van legfelül. A másik esetben a nedvességálló hőszigetelés alatt, védetten helyezkedik el a vízszigetelés. Ennek a rétegrendnek előnye többek között az, hogy

•        a hőszigetelés védi a vékony, sérülékeny vízszigetelést a mechanikai hatásoktól, így a karbantartások során nem kell a beázástól tartani,

•        megvédi a vízszigetelést az ultraibolya sugárzástól is, ami gyorsítaná a lemezek öregedését,

•        kisebb lesz a vízszigetelés napi és éves hőingadozása, amivel kitolódik annak élettartama,

 

A fordított rétegrend számos előnyét csak szigorú feltételek mellet lehet élvezni. Az AUSTROTHERM formahabosított expandált polisztirolhab hőszigetelő anyaga, a ZENIT® ezen a területen jelent új, gazdaságos megoldást.

 


FALAK

Falak

Homlokzat

Az AUSTROTHERM expandált polisztirolhab homlokzati hőszigetelő anyagok időtálló minőségben teszik lehetővé az épületek hatékony hőszigetelését. Alkalmazásával tartós épületszerkezeteket, komfortos, gazdaságosan működtethető, esztétikus épületeket kapunk, és költséghatékonyan alkalmazhatók az alacsony energiaigényű, a közel nulla energiafelhasználású vagy passzívházaknál is. Az AUSTROTHERM anyagok ökológiailag is kedvező megoldást adnak.


Austrotherm GRAFIT REFLEX homlokzati hőszigetelő lemez

Az AUSTROTHERM GRAFIT REFLEX® egyik oldalán rózsaszínű festékkel bevont GRAFIT® típusú expandált polisztirol hőszigetelő lemez. A GRAFIT REFLEX® különleges alapanyagának köszönhetően lényegesen alacsonyabb hővezetési tényezővel rendelkezik, mint a fehér homlokzatszigetelő lemez. A festék bevonat meggátolja, hogy erős napsütésben a felület túlzottan felmelegedjen. A táblák festetlen lapját kell ragasztóval bekenni, így a világos felület vissza tudja verni a napsugarakat. Egyéb műszaki paraméterei és alkalmazási területei megegyeznek az AT-H80 jelű és a GRAFIT® márkanevű homlokzati hőszigetelő lemezekkel, de alkalmazásával hatékonyabb hőszigetelés érhető el.


Austrotherm AT-H80 homlokzati hőszigetelő lemez

A termék homlokzati hőszigetelő bevonatrendszerekben alkalmazott, pihentetett polisztirol keményhab. Az AT-H80 anyagból készülnek homlokzati díszítő profilok, amelyeket a kivitelezés során kell végleges felületképzéssel ellátni.


Íves homlokzatok, oszlopok hőszigetelése

 

Sík homlokzati felületekre egyszerűen lehet a fél négyzetméteres táblákat felerősíteni. Íves homlokzatokon, oszlopokon azonban a szokásos táblák alkalmazása nehézkes. Kis mértékben görbült felületek és vékony hőszigetelő lemezek esetében megoldást jelentett, hogy ideiglenes rögzítő elemekkel feszítették a megfelelő alakra a hőszigetelő lemezeket, de a szigetelési vastagság növekedésével ez egyre kevésbé volt lehetséges. Vastag hőszigetelés és erősen görbült fal esetében a régi megoldás az volt, hogy a táblákat csíkokra vágták, és azokat egyenként ragasztották fel. Ezzel a nagyobb egyenetlenségeket el lehetett kerülni, de az ív helyett sokszöget kaptak, ami sem a tervező, sem az építtető elképzeléseivel nem egyezett. Felújítás esetében további gondot jelentett, hogy minden egyes kis darabot külön dübellel is kellett (volna) rögzíteni. A korszerű megoldás ezekre az esetekre az íves formára vágott homlokzati szigetelő lemezt. A táblák belső íve megegyezik a fal külső oldalának görbületével, így az elemeket a görbült felületre is pontosan lehet felragasztani. Új épületek esetében a tervek tartalmazzák az ív adatait, felújítás esetén ezt helyszíni felméréssel kell megállapítani. Ennek az eljárásnak további előnye, hogy a táblák illesztésénél sem alakul ki rés a hőszigetelésben, ezáltal nem lesz hőhidas a homlokzat. A táblák felragasztása után a munkafolyamatok megegyeznek a sík felület esetén megszokottakkal, vagyis a hőszigetelés becsiszolása és esetleges dübelezése után az üveghálót be kell ágyazni a ragasztótapaszba, és az alapozó felfestése után lehet a vékonyvakolatot felhordani.

Az íves hőszigetelés az építész tervezőknek is nagyobb szabadságot ad. 


Oszlop hőszigetelés

Hasonló módszerrel lehet hőszigetelni az épület azon oszlopait, melyek közvetlen kapcsolatban vannak fűtött terekkel. Ebben az esetben az oszlop átmérőjének megfelelő, egy méter hosszú, tetszőleges vastagságú félcső idomokat kell felragasztani a megfelelően elkészített felületre. A munka többi része a már jól ismert módon folyik.


Falak

Koszorúk, hőhidak szigetelése

Hőhidaknak nevezzük azokat az épületrészeket, ahol könnyebben szökik el a meleg, mint a határolószerkezetek más részénél. Ezeket nem csak az energiaveszteség minimalizálása miatt kerüljük el, hanem azért is, hogy csökkentsük a penészesedés kockázatát. Ilyen kritikus helyek az épületeknél az áthidalók, koszorúk és a lábazat környéke: ezeken a területeken különösen gondosan kell megtervezni s kivitelezni a szigetelést.


Energiaveszteség csökkentése

Kétféle hőhidat különböztetünk meg: a geometriai és az anyagváltásból adódó hődiat. Az előbbi esetben a külső lehűlő felület nagyobb, mint a belső meleg (épület sarkok), így hűtőbordaként működik. A második esetben például pillérvázas, kitöltő falazatos épületek, vagy homogén, de a nagyobb igénybevételnek kitett helyeken rosszabb hőszigetelő anyaggal készülő részek (áthidaló, koszorú, lábazat, stb.) kéoezik a hőhidat. Ilyenkor jobb minőségű, vagy vastagabb hőszigeteléssel tudjuk azt elérni, hogy a szerkezet minden pontján nagyjából azonos hőszigetelő képességgel rendelkezzen.

Ezt koszorúk esetén úgy lehet elérni, hogy már a szerkezet tervezésénél biztosítjuk a helyet a hszigetelés számára. A kiválasztott anyag lehet a az ustrotherm koszorú hőszigetelő elem, vagy az Expert Fix lemez.


Lábazat

A homlokzatok talajjal érintkező része a lábazat. Itt a fokozott mechanikai igénybevétel és a jelentős nedvességhatás miatt nagyobb teljesítményű hőszigetelő anyag beépítése szükséges. Ilyen a formahabosított  Austrotherm Expert Fix és az XPS TOP P extrudált polisztirolhab . Mindkét termék felülete nagy tapadóképességet mutat a hasonló anyagokhoz képet, ami különösen alkalmassá teszi a lábazatai felhasználásra.

 • Kiváló hőszigetelő képesség
 • Igen nagy tapadófelület
 • Csekély vízfelvétel
 • Nagy mechanikai szilárdság
 • Egyszerű kivitelezés
 • Egyenes élképzése révén jól illeszkedik a sima élképzésű AUSTROTHERM AT-H80-as lemezhez.

A lábazatot tartós nedvességhatások érik (pl. olvadó hó), ezért nedvességnek ellenálló hőszigetelő anyagot kell alkalmazni. Az EXPERT FIX sűrű bordázottságú formahabosított expandált polisztirol hab, melyre jól tapad a homlokzati bevonatrendszerek ragasztótapasza. Hasonlóan a  préselt felületű XPS TOP P extrudált  polisztirolhab is a nagy tapadóképessége révén alkalmas a lábazati hőszigetelésre. Hasonló, nem érdes felületű termékek ilyen területen való alkalmazása nem javasolt.

Alkalmazás

Az EXPERT FIX és az XPS TOP P lemezekre a homlokzati bevonatrendszerek elemei felhordhatók, egyenes élképzésük révén jól illeszkednek a sima élképzésű AUSTROTHERM AT-H80-as lemezhez.

A hőszigetelés vastagságát hőtechnikai számítással kell meghatározni. A hőhíd vonalában nem lehet rosszabb a fal szigetelőképessége, mint az általános helyen. A tervezés során a hőszigetelés helyigényét biztosítani kell. A lábazatok hőszigetelését a belső padlóvonal alá legalább fél méterrel le kell vezetni, ahhoz, hogy a hőhidak káros hatását csökkenteni tudjuk.