Falazóelemek

Felhasználás

Az Ytong Lambda, Classi és Forte pórusbeton kézi falazóelemek környezetbarát és energiahatékony megoldást nyújtanak lakó-, közösségi, ipari épületek térszín feletti homlokzati és belső teherhordó falainak, valamint vázkitöltő falainak. Az Ytong Forte téglákból - megfelelő szigeteléssel- térszín alatti létesítmények (pince falak) is építhetőek.

Az Ytong Lambda téglák kimagasló hőszigetelő tulajdonsága (U37,5=0,22W/m2K; U50=0,16 W/m2K) révén alacsony energiaigényű családi, társas, ikerházak teherhordó falaihoz vagy felújítások könnyű teherhordó falaihoz ajánlott.

Falazóelem típusok


Az Ytong pórusbeton téglák megfogóhornyos (GT) és nútféderes+megfogóhornyos (NF+GT) kialakításúak.

 • Ytong Lambda 30; 37,5; 50 cm
 • Ytong Classic 20; 25; 30; 37, cm
 • Ytong Forte 25; 30; 37,5 cm

Műszaki adatok:Válaszfal elemek (Pve)

Felhasználás


Az Ytong pórusbeton válaszfal téglák környezetbarát megoldást nyújtanak lakó-, közösségi, ipari épületek belső térelválasztó falainak.

Könnyű megmunkálhatósága gyors és pontos munkavégzést tesz lehetővé. Alacsony testsűrűsége révén a már meglévő épületek felújításánál, átalakításánál ideális megoldást nyújt a válaszfalak építéséhez.

Válaszfal tégla típusok


Az Ytong válaszfal elemek sima és nútféderes (NF) kialakításúak.

 • Ytong Pve 10; 12,5; 15 cm


Ytong Start

Felhasználás


Az Ytong Start hőhídmegszakító elemek használatával csökkenthető az alaptestek, lábazati falak homlokzati falakra gyakorolt hőhíd hatása. A lábazati hőhídmegszakító elem alkalmazása mellett a falazat padlóvonalánál a felületi hőmérséklet megemelkedik, ami által jelentősen csökken a penészesedés veszélye továbbá javul az épület energetikai mérlege.

Méretek


Az Ytong Start hőhídmegszakító elemek sima kialakításúak.

 • Ytong Start 600x200x250
 • Ytong Start 600x200x300


U-zsaluelemek (Pu)

Felhasználás


Az Ytong U zsaluelemek felhasználhatóak homlokzati és belső főfalakban  teherhordó áthidalások bennmaradó hőszigetelt zsaluzataként. Továbbá egyszerű megoldást biztosítanak kis keresztmetszetű rejtett vasbeton pillérek, gerendák bennmaradó zsaluzatának elkészítéséhez.U zsaluelem méretek


Az Ytong U zsaluelemek ragasztott kivitelben készülnek.

 • Pu 20: 600x400x250/300/375
 • Pu 40: 600x200x200/250/300/375


Teherhordó áthidalók (Ptá)

Felhasználás


Az Ytong Ptá előregyártott vasalt teherhordó áthidalók családi házak, társasházak, irodaházak, ipari és közösségi épületek teherhordó, vázkitöltő falaiban elhelyezett nyílások áthidalásához ajánlottak. A Ptá áthidalók a nyomott öv felfalazása után nyeri el teherbírását.
Minimális felfekvési hossz:

 • 150 cm nyílásméretig 20cm
 • 150 cm nyílásméret felett 25 cm

Méretek


Az áthidalók sima kivitelben és két féle szélességi méretben készülnek.

 • 12,5 cm széles: 1150/1300/1500/1750/2000/2250/2500/3000x124x125 mm
 • 17,5 cm széles: 1150/1300/1500/1750/2000/2250/2500/3000x124x175 mm


Elemmagas áthidalók (Peá)

Felhasználás


Az Ytong Peá elemmagas teherhordó áthidalók családi házak, társasházak, irodaházak, ipari és közösségi épületek válaszfalaiban, vázkitöltő falaiban elhelyezett nyílások áthidalásához ajánlottak. A Peá áthidalók 150 cm fesztávig teherhordó falakban is alkalmazható.
Minimális felfekvési hossz:

 • 20cm

Méretek


Az áthidalók sima kivitelben, három féle szélességi méretben készülnek, melyek jól illeszkednek az Ytong építési rendszer falazatainak szélességi méretrendszeréhez.

 • 10 cm széles: 1300/1400/1600/1800/2000/2200/2400x200x100 mm
 • 12,5 cm széles: 1300/1400/1600/1800/2000/2200/2400x200x125 mm
 • 15 cm széles: 1300/1400/1600/1800/2000/2200/2400x200x150 mm


Furatos elem (Pfe)

Felhasználás


Az Ytong Pfe furatos elemek a falazatokban elhelyezett rejtett vasbeton pillérek, gépészeti strangok kialakításához használható. A falazással egy időben, a furatban elhelyezett méretezett betonacélok közötti kibetonozással építhetők.Furatoselem típusok


Az Ytong Pfe furatos elemek két féle szilárdsági osztályban kerülnek gyártásra.

 • Pfe P2-0,5: Ytong Classic falazatokban elhelyezett vasbeton pillérek vagy gépészeti csatornák kialakításához
 • Pfe P4-0,6: Ytong Forte falazatokban elhelyezett vasbeton pillérek vagy gépészeti csatornák kialakításához


Koszorúelemek (Pke)

Felhasználás


Az Ytong Pke koszorúelemek a födémperemek zsaluzására és hőszigetelésére használható.


Koszorúelem típusok


Az Ytong Pke koszorú elemek az alábbi méretekben készülnek:

 • Ytong Pke-10
 • Ytong Pke-12,5


Előfalazólapok (Pef)

Felhasználás


Az Ytong Pef előfalazó lapok felhasználhatóak falon kívül szerelt gépészeti vezetékek eltakarására, fürdőkádak, zuhanyzók beépítésére, belső építészeti kialakításoknál, kandallók előfalazásánál stb. (Az előfalazó lapok önhordó válaszfalként nem alkalmazhatók.)
 

Előfalazó lapok mérete


Az Ytong Pef előfalazó lapok két féle méretben készülnek:

 • Pef 50: 600x200x50 mm
 • Pef 75: 600x200x75 mm


Vasalt pallók

Felhasználás


Az Ytong vasalt pallók családi házak, többlakásos társasházak, középületek és irodaházak, valamint mezőgazdasági-, és ipari csarnokok esetében egyaránt alkalmazhatóak. Az elemek egy pontos kiosztási tervnek megfelelően kerülnek legyártásra.  Az Ytong tető és födémszerkezetek nem igényelnek építés közbeni ideiglenes megtámasztást. A szükséges betonozási, vasalási illetve szerelési munkák minimálisra csökkenthetők. A könnyű elhelyezhetőség, a kiegészítő munkák csekély mértéke és a gyártás pontosságának köszönhetően gyors és pontos munkavégzést tesz lehetővé.


Vasalt palló típusok


Az Ytong vasalt pallók az alábbi típusokban készülnek:

 • Ytong DE födémpallók
 • Ytong Da tetőpallók
 • Ytong WL falpallók

Műszaki adatok

Vékonyágyazó habarcs

Felhasználási terület


Az Ytong vékonyágyazatú falazóhabarcs az Ytong építési rendszerhez kifejlesztett nagyszilárdságú, vékony rétegű, fehér színű habarcs. Teherhordó, vázkitöltő és válaszfalak építéséhez, nagyszilárdságú falak készítéséhez. Sima és Nútféderes profilozású Ytong, Silka falazó- és válaszfalelemhez, kiegészítő termékekhez és előfalazó lapokhoz.


Felhasználási tudnivalók


Szórja a zsák tartalmát a szükséges vízmennyiségbe, majd keverje a megfelelő konzisztencia eléréséig!A keverés történhet kézzel és géppel. Habarcskeverés során ügyeljünk arra, hogy a kész keverék homogén és csomómentes legyen. Konzisztenciája akkor megfelelő ha a habarcsterítés után a barázdák a terítőszerszám fogazatának megfelelően állva maradnak (nem folynak össze).
A habarcsot 2-3 mm vastagságban az egyenletes terítés érdekében kézi habarcsterítő kanállal vagy habarcsterítő szánkóval hordja fel a felületre. A kezdő sor szintellenőrzése után - ha szükséges - a sorok csiszolását majd az elemek felületének pormentesítését el kell végezni.

A falazást fagyveszélyes időszakban +5 C hőmérséklet alatt fel kell függeszteni. Fagyálló kötésgyorsító alkalmazása nem javasolt!


Hőszigetelő habarcs

Felhasználási terület


Az Ytong hőszigetelő falazóhabarcs az Ytong építési rendszerhez kifejlesztett habarcs. Teherhordó, vázkitöltő és válaszfalak építéséhez. Nútféderes profilozású Ytong falazó- és válaszfalelemhez, kiegészítő termékekhez és előfalazó lapokhoz.


Felhasználási tudnivalók


Szórja a zsák tartalmát a szükséges vízmennyiségbe, majd keverje a megfelelő konzisztencia eléréséig! A keverés történhet kézzel és géppel. Habarcskeverés során ügyeljünk arra, hogy a kész keverék homogén és csomómentes legyen. Konzisztenciája akkor megfelelő ha a habarcsterítés után a barázdák a terítőszerszám fogazatának megfelelően állva maradnak (nem folynak össze).
A habarcsot 4-5 mm vastagságban az egyenletes terítés érdekében kézi habarcsterítő kanállal vagy habarcsterítő szánkóval hordja fel a felületre. A kezdő sor szintellenőrzése után - ha szükséges - a sorok csiszolását majd az elemek felületének pormentesítését el kell végezni.

A falazást fagyveszélyes időszakban +5 C hőmérséklet alatt fel kell függeszteni. Fagyálló kötésgyorsító alkalmazása nem javasolt!


Beltéri vakolat

Felhasználási terület


Az Ytong  építési rendszerhez kifejlesztett előkevert, beltéri mész-cement vakolat. Alapozás (gúzolás) nélkül is felhordható, anyagában simítható. Végleges felületképzésként is alkalmazható. Kézzel és géppel egyaránt felhordható.


Felhasználási tudnivalók


 Szórja a zsák tartalmát a szükséges vízmennyiségbe, majd keverje a megfelelő konzisztencia eléréséig! A keverés történhet kézzel és géppel. Habarcskeverés során ügyeljünk arra, hogy a kész keverék homogén és csomómentes legyen. A vakolat alapja legyen tiszta, laza részektől mentes, kellően tartós, száraz és fagymentes. A nem ásványi vakolatalapot (pl. a fagyapot építőlemezeket) teljes felületen kell gúzolni. Vakolás során az alábbi lépéseket kövesse:

 • A felület portalanítása (cirokseprűvel, kefével).
 • A felület időjárásnak megfelelő nedvesítése.
 • A kívánt vakolatvastagságot ajánlott két vékonyabb rétegben felhordani. A felvitt réteget fém vagy  műanyag léccel húzza le.
 • A felhordott rétegeket óvni kell a hirtelen kiszáradástól (árnyékolás, permezető nedvesítés)
 • Meghúzás után (időjárástól függően 2-6 óra) a felület finoman kidörzsölhető, simítható.

Különböző anyagú felületek csatlakozásánál és 30 mm-nél szélesebb gépészeti hornyok felett vakolaterősítő háló alkalmazása javasolt.

A vakolást fagyveszélyes időszakban +5 C hőmérséklet alatt fel kell függeszteni. Fagyálló kötésgyorsító alkalmazása nem javasolt!


Célszerszámok

Ytong kézifűrész


 

 • vídiabetétes 11 fogú : a vékony építőelemek egyszerű és pontos méretre vágásához
 • vídiabetétes 17 fogú : az építőelemek egyszerű és pontos méretre vágásához

Habarcsterítő kanál


 

 • Kétféle fogazattal, Ytong hőszigetelő (5 mm fuga) és vékonyágyazatú falazóhabarcshoz (2,5 mm fuga)
 • 100 mm, 125 mm, 150 mm, 200 mm, 250 mm, 300 mm, 375 mm szélességben kaphatók.

   

Habarcsterítő szánkó


 • Kétféle fogazattal, Ytong hászigetelő (5 mm fuga) és vékonyágyazatú falazóhabarcshoz (2,5 mm fuga)
 • 100 mm, 125 mm, 150 mm, 200 mm, 250 mm, 300 mm, 375 mm szélességben kaphatók.
 •  A habarcsterítő szánkókhoz fogazott betét külön is kapható.

Gumikalapács


 

 • Nagy: falazóelemek elhelyezéséhez, igazításhoz.
 • Kicsi: válaszfalelemek elhelyezéséhez, igazításához. 

Fűrészfogas csiszoló


 

 • Sorok durva fogasságának megszüntetésére vékonyágyazatú falazási technikánál.

Csiszolófa


 

 • Falazatok felületének síkra csizsolása.

Kézi horonyhúzó


 

 • Vezetékhornyok készítéséhez Ytong falszerkezetekben.

Horonymaró fej fúrógépbe


 

 • Vezetékhornyok készítéséhez Ytong falszerkezetekben.

Sarokvéső


 

 • Vezetékhornyok csatlakozásánál és nehezen hozzáférhető sarkokban használható.

Derékszög


 

 • A vágási nyomvonalak pontos előrerajzolásához, kézi fűrész használatánál

Falfúró


 

 • d 50 mm : csővezetékek falszerkezeten történő átvezetéséhez NA 40 méretig
 • d 30 mm : csővezetékek falszerkezeten történő átvezetéséhez NA 25 méretig

Fészekfúró


 

 • d 90 mm : d 80 mm-es elektromos kötődoboz elhelyezéséhez
 • d 70 mm : d 65 mm-es elektromos csatlakozódoboz elhelyezéséhez

Ytong Fűrészgép


 

 • Az Ytong építőelemek egyszerű és pontos méretere vágásához.